separation

Enligt systemteorin kan två personer som var för sig orkar lyfta 50 kilo, tillsammans inte enbart lyfta 100 kg, utan mer. Varför? Jo, för att det i den gemensamma ansträngningen skapas ny energi som spränger barriärer.

Levande parrelationer fungerar på liknande sätt. När det finns uppmuntran, respekt och nyfikenhet blir det en självklarhet att vilja vara nära personen som förmedlar: ”jag finns här för dig!” Det är egentligen väldigt enkelt.

Vi är som individer ansvariga för vilka slags insättningar vi gör i tvåsamheten. Igår skrev jag om vad relationströtthet gör med oss – förhållandedödaren nr 1. En relation kan aldrig fungera om inte det finns två personer som lyfter. Jag skulle inte vilja åka i flygplanet med en vinge.

Den bekväma soffan och kroniskt trötta blicken håller inte kärleken levande.

Alltför många förväxlar ägandeattityd, kontroll och en snygg fasad med kärlek. Eller så är det vanan och illusionen av trygghet som driver på. Tristessen sitter i knäet. Vi är fria att bryta mönster.

Vår förhållandeattityd attraherar – plus eller minus. Vanor bygger upp eller raserar. Att anstränga sig för vi betyder inte enbart att ge till en annan, utan även till oss själva. Att kunna inspirera sig själv är kritiskt avgörande. Ingen vill se in i ett par likgiltiga ögon. Se till så att du inte ser ett par i spegeln.

Vilka beslut behöver du fatta och hålla fast vid en dag som denna?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare