Föreställ dig att du köpt ett hus för X antal miljoner och har tagit ett stort banklån för att finansiera det hela. Efter bara några månader vill banken förändra avtalet (till det sämre för dig). Inte en gång, utan varje månad. Jag behöver inte säga vad det gör med din nattsömn och hur din ekonomiska och känslomässiga trygghet påverkas.

Hur ser avtalet med dig själv ut? Vad gör du för stabiliteten på insidan? Så att hjärtslagen känns bra.

Och i ett förhållande: vad sänder du ut? Hur är det att gå vid din sida?

I en parrelation är vi både enskilda individer och skapare av en enhet. Enheten är beroende av delarna (det som du och jag är uppbyggda utav). Därför är det livsavgörande för en hälsosam relation att vi tar ansvar för vår personliga utveckling. Det vi dukar fram på bordet….

Personlig grundtrygghet innebär att känna sig själv så pass mycket att både brister och styrkor tål solljuset. Förmågan att komma på oss själva när vi attackerar eller ryggar tillbaka när partnern ifrågasätter eller testar. Mognad betyder att ”fånga in” sig själv igen när vi tillfälligt tappar fotfästet. Alla stapplar till emellanåt, men frågan är vad vi gör när stormen darrat av. Vad lärde du?

Det handlar inte om att till varje pris försöka undgå s.k. misstag och motgångar – tvärtom. Möta dem så att vi kan bli ännu bättre.

Oviljan och oförmågan till att se sig själv och sina livsmönster är garantier för ett instabilitet.

Självkännedom, viljan till utveckling och att lyssna ger trygghet åt en partner. För att inte tala om vad det gör för oss själva.

Tankar min bloggvän?

P.S. Om du har barn – vad kan du göra för dem en dag som denna? En dag tillsammans som för alltid kommer att leva leende i minnet.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare