Går det att hålla förälskelsen och attraktionen vid liv? Är det möjligt att känna samhörighet och kemi över tid, eller är de där speciella känslorna dömda på förhand? Är inte allt egentligen bara ett romantiskt BS, skapade av drömmande och naiva manusförfattare?

Jag möter cyniker och de som tror.

Vad är det som gör att paret på restaurangen eller i min soffa inte når fram till varandra? Bedövande tystnad eller känslomässiga utfall som avlivar kärleken.

Och vad är det som gör att paret på drygt åttio, efter 60 år tillsammans fortfarande håller varandra i handen ute på stan, ler och skrattar, stryker varandra över ryggen och visar vad kärlek verkligen är för något?

Mannen med många års linjer i ansiktet berättar:

”Det är inte det minsta komplicerat! Jag vill bara se henne lycklig och gör vad som behövs. Det är inga tillfälliga känslor, som när som helst kan svepas undan av stormar, utan vår gedigna kärleksfulla vilja gentemot varandra. Hon vet att jag står bakom hennes rygg och jag att hon finns bakom min.”

Om vi tror att ”kemin” är något slags magiskt och självgående, som bara skall regna ned över oss likt ett ljummet sommarregn, är vi helt fel ute. Kärleken hålls levande genom attityd och handling. Förspel är summan av alla dina val (ja, vi väljer! Medvetet eller omedvetet.) Ett par himlande ögon, en aggressiv röst, utpekande av partnerns brister, kroniskt gnäll, irritation och otålighet dödar attraktion.

Vi är ansvariga för egenmåendet och här är vanorna helt avgörande. Vad gör du varje dag som får dig att känna en tillfredsställelse i bröstkorgen? Hur tar du hand om din fysiska, mentala, emotionella och spirituella hälsa? Ignorerar du pusselbitarna och försöker pressa dem på plats, för att sedan svära över den urusla symmetrin?

Den äldre kvinnan berättar:

”Jag hör många unga människor säga att man först måste älska sig själv, så att man kan älska en annan. Det är delvis sant, men frågan är: vilka handlingar gentemot andra gör att du kan älska dig själv? Är du stolt över det du gör mellan morgon och kväll?”

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta mig på michael@separation.se