Om du bara visste hur många jag samtalar med som berättar om hur mycket de saknar sin f.d. partner, eller den emotionella närheten till en nuvarande. Ensamheten med en annan eller frånvaron av någon. Människor som brottas med en längtan som skaver på djupet. Icke vald ensamhet dränerar livslust. En sjukdom i den kollektiva energikroppen.

Från att ha haft aktiviteter inplanerade, någon att dela tid med och en bekväm förutsägbarhet, hamnar många i ett existentiellt vakuum då relationen tar slut.

Jag ser dem som gör vad som helst för att inte behöva sitta där ensamma en lördagskväll. Så förståeligt och mänskligt! Vi vill känna oss som delar i ett sammanhang. Älskade och bekräftade med ett vittne till våra liv. Någon som säger:

”Jag såg allt det fina du gjorde! Du fyllde mitt liv med mening och kärlek! Det är fantastiskt att vara nära en person som du…”

Alla dessa personer som förhandlar med sig själva, och som saknar kraften att se med öppna ögon då visamheten inte skänker trygga mjuka vindar mot ansiktet. En partner som inte är närvarande, omtänksam, villig att göra allt för ditt välmående, flackar hit och dit och skyller på allt möjligt, kommer aldrig att kunna komplettera ditt liv med lycka och förundran.

Om du fastnat i en nostalgisk och hjärnförskönande härva så ställ frågorna:

Är det personen i fråga du saknar, eller någon?

Vilka romantiserande bilder projicerar jag för att slippa se det krassa?

Hur skulle en genuin kärlek riktad gentemot mig själv se ut i handling?

Hur beter sig en kärleksfull partner mot mig?

Det vi behöver göra för att kunna komma vidare, är att skapa nya minneslager i hjärnan. Kliva ut och möta ljuset och värmen, trots en inre röst som vill dra täcket över huvudet. Bära sorgen och frustrationen i bröstkorgen utan vara på ständig flykt. När vi kan vara med bagaget utan springa, kommer det en dag att bli lättare. Mycket lättare! Och då kommer vi att vara öppna för det bästa. Det finns, hur svårt det kanske än är i detta nu, enastående gåvor som livet har att erbjuda. Bli en samlare på behagliga minnen, hur små och till synes obetydliga de än verkar vara. En dag kommer du att tacka dig själv för att du fortsatte att röra dig framåt. Någon och något väntar på en som du…

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se