Mannen hotar med att ”trasha” sin f.d. fru om hon inte går med på hans krav. Ena dagen säger han att han fortfarande älskar henne. Nästa sänder han hotfulla meddelanden. Det är uppenbart att han inte vet vad kärlek är för någonting. Respekt är ett verb!

Det är enkelt att säga att vi älskar någon när allt går vår väg. Men hur blir vi när vi möter motstånd och det inte blev som vi tänkt oss? Vilka sidor av vår personlighet släpper vi då fram?

Det är under emotionell stress som vår karaktär visar sig: blir vi till gapande egon eller har vi den inre styrkan att sänka härskarrösten?

I mitt arbete ser jag många som far illa i stridigheterna med ett ex. En person som påstår sig ha gjort ”allt för henne/honom….” och nu gör allt för att åsamka så stor skada som möjligt. Och som ett förutsägbart program skyller den emotionella analfabeten ifrån sig:

”Det är bara för att du gör och är som du är! Mina handlingar beror helt på hur du är!”

Vad hände med det egna ansvaret?

Tänk om fler människor vågade se den egna spegelbilden utan att skylla på det ena eller andra. Som kunde se orsakssammanhangen.

”När jag säger och gör så här, så kommer hon/han må på ett visst sätt. Jag har ett ansvar för allt som sker! Mina handlingar påverkar omgivningen.”

Om du vet med dig att du går över gränser, så ta ett steg tillbaka. Fråga dig själv vilka de verkliga motiven är. Dina ägodelar är bara till låns. Någon annan kommer att ha dem i sitt hem efter att du lämnat den här världen. Kanske kommer sakerna som du klamrar så hårt fast vid, en dag att brännas på någon sopstation. Vad var det du slogs för? Vad spred du för känslor i andras hjärtan?

Vad är det som egentligen är viktigt på riktigt?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se