De flesta har någon gång sett de röda varningsflaggorna vifta hårt mot oss i vinden, men trots det har vi fortsatt framåt och kört rakt in i sorg/frustrationsväggen. Vi köpslår med både magkänsla och förnuft därför att förälskelsehormoner kör, eller den starka aversionen mot ensamhet. Vi tänker:

”Han/hon kommer säkert att ändra sig så småningom. Jag behöver bara ge det lite tid. Jag är nog för kräsen.”

Och vem vill vara snabb med att dra förhastade slutsatser? Jag är helt enig: emellanåt är vi alldeles för ivriga när det gäller att sätta personlighetsetiketter på människor. Men minst lika ofta slänger vi fram kortet där det står: självutplåning!

Här är ett par punkter att hålla ögonen på:

  • Skyller han/hon alla motgångar och misslyckanden på andra, ständig ”otur”, taskig uppväxt etc.? Se upp! Du har att göra med en person som inte ser orsak och verkan: ”Mina handlingar ger vissa bestämda resultat.” Det vi inte erkänner kan vi inte förändra.
  • Hur pratar personen mitt emot dig om sitt ex? Finns det stora doser av aggression och svartmålande? Egentligen vet du vad som pågår och vad som behöver göras.
  • Tar inte sig själv på allvar (nu tänker jag inte på det självuppfyllda överseriösa), utan slarvar sig genom livet och agerar bl.a. clown eller martyr.
  • Oförmåga att visa och prata om känslor. Du upplever en emotionell instängdhet och icke kontakt i era möten. Ett förhållande utan öppenhet kommer aldrig att fungera!
  • Kommer aldrig till avslut. Stora ord och projekt, men ingenting händer. Brist på handlingskraft och självrannsakan.
  • Du är den som ständigt tar initiativ och den andra följer passivt med. Ovilja att planera för framtiden är en varningstriangel. Köp inte filosofin: ”jag lever enbart i nuet! Ingen vet någonting om framtiden.” Det är kodord för: ”Jag flummar runt!”
  • Sex, utan närvaro och/eller sexuella preferenser som inte matchar din djupare övertygelse och sanning. Du tvingas gå emot magkänslan.

Ett helt förhållande har sin grund i två individer som har fötterna stadigt mot marken och som samtidigt kan drömma, utan att det enbart slutar med luftslott. Mål och visioner i kombination med handling ger sköna fläktar! Du är inkluderad i hans/hennes liv utan lama bortförklaringar. Du kommer att känna ett oemotståndligt lugn och en oslagbar hemmakänsla i rätt sällskap.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se