sorg, otrohet

Tänk att jag är på väg att hämta ännu en liknelse från fotbolls VM, men igår var tydligheten i matchen mellan Brasilien och Tyskland något jag inte kan motstå spinna vidare på.

Ett mot sju, är i det här fallet inte resultatet av enorm skillnad i skicklighet hos spelarna, utan ett självförtroende som kört i väggen och ett annat som glider på i stark medvind.

Är allt annat än fotbollsexpert, men förstår mig på psykologisk dynamik.

När det knyter sig i magen av frustration, spänner vi oss och det som i vanliga fall sitter självklart och naturligt blir fel. Såg du de brasilianska spelarnas ansikten? De kände varken igen sig själva eller medspelarna, vilket fick förödande konsekvenser. Det andra laget klev in i flowzonen.

Ett förhållande kan liksom gårdagens Brasilien slås ut av ett havererat självförtroende. Det gäller se till att inte hamna där. Men då blir frågan som per automatik kommer upp: ”och hur gör man det?”

Jo, vi ser till att lyfta varandra, inspirera, ha överinseende med brister och tänka: ”every moment is a fresh moment” – Är det lätt? Verkligen inte, men läser du biografier om stora personligeter har de alla en sak gemensamt: MOTGÅNGAR. De lärde hur det går till att resa sig upp igen och igen. Och igen.

Om du inte höjs, får utrymme till att slappna av, vågar vara hela dig själv – är du inte i rätt relation. Ekvationen är egentligen inte så svår, men våra rädslor för ensamhet gör att vi kompromissar.

Hur ser ett gott relationssjälvförtroende ut enligt dig?

Michael Larsen – livscoach och mental tränare