separation.se

Som du säkert märkt kommer jag ofta tillbaka till samma ämnen och tankegångar. Detta gör jag för att påminnelser och upprepningar är det som gör att vi tar till oss på djupet. Det blir inte bara något som läses igenom under någon minut med tanken: ”det var klokt och det skall jag tänka på.”

Vi har vant oss vid ett visst sätt att tänka och glömmer lätt, särskilt under känslomässigt stormiga perioder. Det jag vill få fram här idag är att motgångar, kriser, förluster ofta bär på potentialer till någonting bättre. Vi ser självklart inte det så när som värst.

En terapeut jag hade kontakt med i samband med min skilsmässa sa till mig: ”det här är bra för dig (ville skälla ut honom för de orden). Du kommer att bli en helare människa och lära känna ditt sanna värde.” Gissa om jag mest tyckte det lät som provokation.

Det tog tid (lång sådan) innan både förståndet och hjärtat insåg det här med värde. Jag önskar inte att någon skall behöva slå i ”den vassa kanten” för att växa, men tyvärr är det en kraftfullt effektiv väckarklocka.

Vad är det då vi behöver upprepa om det mesta känns meningslöst?

Jo, att vi är mer än vår situation, att en partner eller en f.d. sådan inte sätter värdet på vårt innersta, att andra gör som de gör och att vi behöver komma till en punkt som säger: min berättelse kommer att bli bättre och mer levande än det här nuet.

Om du just nu såg din hand skriva någonting i mjuk varm sand eller på ett rent vitt papper, vilket eller vilka ord skulle då träda fram?

Michael Larsen – livscoach och mental tränare