relationer och gränser

Det är en fantastisk dag, känner hur kroppen och sinnet är fullständigt avslappnat här på den sköna stranden. Det är ganska mycket folk men ändå lugnt och harmoniskt… tills ”curlingteamet” kommer med sina två barn. Atmosfären vid havet förändras fullständigt.

Tänk vad två tjänande undersåtar till föräldrar och en pojke på ca åtta kan göra med en strand. Dottern i familjen som är ca tio, VET att hennes familj inte är i bra skick. Hennes kroppsspråk och gester visar det. Det är inte hos den högljudda och tjatande pojken det egentliga problemet ligger, utan hos två fjäskande vuxna som inte vet hur en fot sätts ned och vad gränser är.

Vilka smällar kommer den här stackars lilla killen råka på om han inte lär sig vad som är ok och vad som inte är det? Scenariot visar hur livet mycket handlar om de två krafterna: bygga gränser och känna frihet. Enligt mitt sätt att se på saken gör sunda gränser oss fria.

Tänk den som blir partner till den här unga killen tjugo år från nu om det tillåts fortsätta. Om han vill känna igen sig och stanna med någon måste han hitta en person med tjänande läggning.

I mitt möte med människor ser jag det ständigt: hon (ja, det är nästan alltid en kvinna) som lever med en man som tycker det är ok att bete sig hur som helst. Som förväntar sig att hon skall finnas där och serva. Han som tycker det är helt i sin ordning att köra sitt race med otrohet, ser sig själv som ”barnvakt” till sina barn, är vänlig när han vill något för sin egen skull och hotfull när något går honom emot.

Det värsta är att den här s.k. mannen inte ser sig själv. Han läser t.ex. aldrig ett blogginlägg som detta. Det gör däremot den som tvingas leva med honom eller är ärrad efter att ha gjort så.

I morgon tänkte jag skriva vidare i ämnet och hur vi kan stärka våra egna gränser gentemot de gränslösa.

Michael Larsen –  livscoach och mental tränare