DSC_0457 (1)Hiroo Onoda var en Japansk arméofficer under andra världskriget som vägrade tro att Japan kapitulerat. Isolerad på en Filippinsk ö, fortsatte han kriget i 29 år efter att det tagit slut. Onodas måtto var: ”Aldrig kapitulera!”

Ärofyllt och extremt viljestarkt i någras ögon, idioti eller bara tragiskt i andras. Emellanåt – likt den japanske soldaten vägrar vi ge upp, trots det meningslösa i att ”kriga” vidare.

Ser det i personer som av alla möjliga anledningar inte vill/orkar/kan släppa taget om en partner/förhållande, som för länge sedan nått bäst före datum. Nostalgifällan, rädsla, ägande/kontroll i mix med kärlek, eller det vi tror är kärlek, är en kombination som inte är särskilt välsmakande. På innehållsförteckningen läser vi: stress, frustration, sorg, ilska, desperation, massiva egorusher, förtvivlan… Vilka blir vi av detta? Och vad utsätter vi den vi anser oss älska för? Egots dimridåer är oändligt många.

Att släppa taget om någon eller något, förväntar sig en enorm inre beslutsamhet, styrka och villighet till sårbarhet från vår sida.

Tänk om Hiroo befriat sig från sitt mentala fängelse mycket tidigare – vilka livssegrar hade han inte då kunnat ta hem? Mjuka soluppgångar som hade gets möjligheten att nå fram till hans ansikte…

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare