Banksy artwork

En påminnelse från tidigare:

Du har kanske själv dragen inom dig eller så lever du (har levt med) en person som inte tycks förstå hur det går till att vara i en relation. Samma klantigheter och destruktiva beteenden återkommer gång på gång. Det slukar all energi och ändå kan du inte få stopp på det. Du förlåter och tar tillbaka, eller så är du den som utsätter dig själv och partnern för relationssabotaget. Oftast är det bortom all logik.

För att bli av med det självförstörande reagerandet behöver vi sluta med trollkonsterna inför oss själva och den vi har nära. Upphöra med: ”jag har koll! Jag kan hjälpa honom/henne ur detta genom min kärlek.” Övertygelsen i huvudet om att ”det inte är lönt. Jag är värdelös. Mitt liv är ingenting utan X.”

Att stå kvar och möta ångesten som väller över oss när vi inte springer iväg in i drickande, destruktivt hjälpande, porrkonsumtion, spel, ständigt dejtande, extrem upptagenhet av mat/träning, beroende av ilska/hjälplöshet etc. ger oss möjligheterna att långsamt lösa upp knutarna på insidan.

Sår vi inte kan eller vill se går inte att plåstra om.

Sätta ord på djupare känslor, orka med oro, värdelöshet, ångest och börja med nya vanor, är det som kan få oss att börja respektera den egna personen. Vi behöver resa oss upp många gånger om innan vi står upprätt.

Att konfrontera bilden av sig själv som icke förtjänande: ”jag är nog inte värd bättre än det här” – är första stegen mot emotionell frihet. Gör det nödvändiga för att leva så helt du bara kan. Relationen till andra är helt beroende av vilken bild du har av dig själv. Så självklart egentligen, men hur lätt är det inte att glömma?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare