Någon sa:

”Att göra på samma sätt om och om igen, samtidigt som vi förväntar oss nya resultat varenda gång är bara dumt.”

Jag ser det i individer och mellan par: samma upprepningar vecka efter vecka gånger 52 osv. Samma sätt att kommunicera på: suckar, himlande ögon, ett fullständigt avisande kroppsspråk, kommentarer som degraderar, försvarsmönster, skjuta analyser från höften och samtidigt undra:

”Varför blir det alltid så här!?”

Som individer är vi skapare av verkligheter. Du och jag är den avgörande delen i relationsekvationen. Allt vi gör – eller inte gör, ger ett visst resultat. Det är en fascinerande tanke! När vi tar in detta på riktigt, inser vi vilket enormt inflytande vi har. Du kan faktiskt påverka neurokemin i hjärnan på din partner genom ditt sätt att vara. Liksom han eller hon påverkar det som händer i ditt system. Välj därför med omtanke vem du har nära inpå genom åren.

En hel relation förlänger livslängden. Men framförallt så gör den dina år oändligt mycket mer innehållsrika och därmed lyckligare. Med det sagt: tvåsamhet måste inte vara mallen för alla – vi kan hitta lyckan i det egna sällskapet.

Var lägger ni ert fokus som par? Möter eller undviker ni? Är ni ständigt på G med praktiska projekt som avlöser varandra, eller stannar ni upp emellanåt och bara är med varandra? Vad pratar ni om? Kan ni vila i avslappnad tystnad? Förundras du över mannen/kvinnan och det som skapas i mötet er emellan?

Jag påstår inte att det ständigt måste ligga ett glittrande skimmer över ert förhållande. Livet innehåller olika faser och platåer, men om ett negativt mönster upprepas över tid – då är det dags att förändra. Och den enda som du vet med dig att du kan förändra: är den egna personen.

Pygmalioneffekten innebär att våra positiva förväntningar på en annan person leder till att de med största sannolikhet lever upp till dem. I alla fall i oändligt högre grad än om vi verkar utifrån Golemeffekten (den där vi har låga eller negativa förväntningar på andra). Kraften i vad vi väljer att se!

Så se upp med vad du riktar fokus på: beröm och uppmuntran. Eller återkommande klagomål och kritik. Resultaten presenterar sig alltid! Vilka färger drar du över relationsmålningen? Vad berättar magkänslan för dig? Lyssnar eller bedövar du?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se