Sårbarhet

Idag fortsätter jag temat om relationer och VAD det är för ingredienser som behövs för att en relation skall hålla på längre sikt. Rubriken är SÅRBARHET.

Artisten Sting sa in en intervju som jag såg nyligen, att den enda som verkligen kunde knäcka honom var hans fru. Om hennes kärlek till honom skulle försvinna så skulle hans värld bli mycket mörk. I mina ögon ligger det väldigt mycket i detta uttalande: När vi öppnar oss för kärleken tar vi också en risk. Risken att bli sårade. Det krävs mod för detta.

Många skulle kunna hävda någonting annat: Att vi inte skall låta en annan människa få rasera vår emotionella värld. Många självhjälpsböcker och psykologiska riktningar lär oss vikten av självständighet. Detta bör dock inte förväxlas med att inte kunna göra sig sårbar. Sårbarhet är grunden för alla nära relationer.

En hel del människor lever i en ”försvarande” relation, av rädsla för att stå där känslomässigt avklädda. Vi vågar inte säga när vi är rädda, behövande, eller bär på tunga minnen. Vi tror att personen vid vår sida skall lämna oss om vi visar ”svaghetstecken”.

En emotionellt mogen person, känner både sina starka OCH svaga sidor. Det finns ingen människa på jorden som ständigt har kontrollen. Att emellanåt kunna sänka garden är en förutsättning för att känna riktig kontakt med en annan människa.
Förväxla aldrig sårbarhet med svaghet. Vad är sårbarhet för dig?

Michael Larsen – livscoach