Försöker du ständigt bevisa din kärlek för en icke mottagare? Är du kontrollerande, arg och svartsjuk? Har du en flirtig läggning trots att du är i en relation? Tänker du: ”nu har jag äntligen träffat någon och kan lugnt luta mig tillbaka i soffan”? Är du den som vet vad som är lämpligast – ”utbildaren/professorn” som partnern bör lyssna till för allas bästa? Kämpar du ständigt med att personen vid sidan av skall må bra, även om det sker på bekostnad av dina djupare behov? En åsiktsmaskin med intellektuell skärpa? ”Lagom” levande för husfridens skull?

Alla har vi roller och beteendemönster som vi lever ut i parrelationer. Oftast är de omedvetna och automatiska. Några resonerar: ”sån är jag!”, medans andra kämpar desperat för att göra sig fria från demonerna i huvudet.

Innan jag avslöjade honom, var jag ”tjänstemannen” – han som skulle bevisa sin förträfflighet för att inte förlora kärleken. Som försökte leverera önskemålen och förväntningarna för att inte bli av med den kroniska provanställningen. Deltog i dansen som mitt djupare jag visste inte var hälsosam.

Det kan vara svårt att bryta relationsmönster, men när vi upptäcker och erkänner vad som utspelar sig är allt möjligt. Det börjar med att känna tillitssmaken – att vi inte är livstidsfångar i vanorna och rädslorna.

Vad ser du på andra sidan stängslet?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata? Kontakta michael@seperation.se