En kvinna berättar: ”När jag verkligen insåg vad han utsatt mig för kunde jag börja förlåta mig själv!”

Hon fortsätter: ”Skammen över att inte kunna avsluta fick mig att undra om det som hände verkligen hände. Berättade först för några få vänner om hur han manipulerade och tryckte ner mig, och de sa att jag måste lämna. När jag senare gick tillbaka till honom hemlighöll jag det för mina närmaste och skammen växte ytterligare! Vem kan vara så dum i huvudet?!”

En fantastisk semesterresa känns ofta ännu mer underbar när vi senare spelar upp den i våra dagdrömmar. Det är som om det inte helt går att ta in alla intrycken när vi befinner oss på resande fot, utan behöver tid för att smälta allt. Detsamma gäller smärta: vi behöver en backspegel för att verkligen kunna förstå vad som drabbat oss. Det finns så mycket i nuet som måste processas, vilket i kombination med psykologiska försvar som försöker skydda oss från att ta in allt i en enda kväljande munsbit.

Vi föds inte som medberoende, utan det är en destruktiv dynamik som uppstår i relationen med en missbrukare, härskare och/eller narcissist. Tillvänjningen kommer i etapper, och ofta är det som sker en sådan chock för oss att vi inte förmår att lita på våra sinnen. Alla kan drabbas av den emotionella och kognitiva färgblindheten!

En härskare/narcissist har ofta en enastående förmåga att vara inkännande (inte detsamma som medkännande) och de säger och gör saker med perfekt tajming och ”känsla.” I våra mest sårbara ögonblick kan de säga det som vi längtar allra mest efter att få höra. Eller såra för att utöva makt!

En semester från relationen som skapar medberoende inom oss, gör att våra ögon kan öppnas. Vi kan gradvis börja se verkligheten som den är och inte hur vi önskar att den vore. På vägen behöver vi en klarsynt och genuint empatisk reskamrat, fram till dess att vi kan vara det åt vår egen person.

När vi lär känna var våra egna gränser går, kan vi börja skydda jaget från attackerna utifrån; oavsett om de är tydliga eller subtila.

Den destruktiva attraktionen mellan än högkänslig/empat personlighet och en narcissist – webinar söndagen den 16/8 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach