Stanna upp, lyssna och lyssna: vad sägs mellan raderna? Vad uttalas inte? Hur visar du med kroppsspråket att du finns där för henne eller honom? Försätt de snabba formuleringarna i huvudet i en stunds karantän. Vänta lite till! Du behöver inte kontra. Om du är trygg i dig själv behöver du aldrig försöka vinna.

Du håller kanske inte med partnern och det är ok. Om du är trygg med dina egna åsikter och djupare värderingar/sanningar behöver du inte försöka segra med en rapp sales pitch.

Kvinnan är förtvivlad: han intar i vanlig ordning härskarens kroppsposition och blicken som skall få henne att tvivla på sig själv. Hon vill sparka bakut, men då vet hon att de ekonomiska sanktionerna väntar. Han vet att hon för tillfället är i en beroendeställning. Rädsla, men kanske ännu mer: ilska tar form inom henne. Hon vet att deras dagar är räknade. Vad är detta för relationslandskap att vistas i?

Mannen vet att om han säger sin sanning i hjärtat, kommer hon att ta förhållandet som gisslan och kräva emotionell lösensumma. Han drar sig undan av rädsla att förlora den han älskar. Eller tror sig älska…

Kärleken kräver ingen vinst. Den tvingar sig inte på. Den hotar aldrig och är så långt ifrån härskartekniker som det bara går att komma. Kärleken gör oss seende när det gäller att våra egna misstag och kan säga: ”förlåt!” Inte som någonting självutplånande, utan för att vi inser och känner de äkta pulserna på insidan.

När vi ser vår partner och lever vi enligt Pygmalioneffekten (positiva förväntningar på en annan människa som gör att de tenderar att leva upp till det bästa av sig själva).

Du kan aldrig vinna i ett förhållande och över en partner om kärleken skall hållas levande över tid. Tryggheten i våra parrelationer gör att vi känner oss fria.

Några grundregler för att ta fram det bästa i varandra:

  • Sanning! Var sann i stort som smått!
  • Vill du ha tillit: ge tillit!
  • Håll om varandra och kom ihåg varför ni vill vara nära. Vilka är hans/hennes unika egenskaper som du inte vill vara utan?
  • Bannlys allt som andas nedlåtande och dömande. Vilka blickar och tonläge vill du själv mötas utav?
  • Stryk hennes/hans kind och kommunicera med ögonen: ”jag finns här för dig!”
  • Lär känna och var i din personliga styrka och integritet. Det är enormt tillitsskapande! Och sexigt!
  • Stäng alla gränsöverskridande konton som du själv inte skulle vilja få i ansiktet.
  • Överraska varandra! Lev genom en kärlek som är spontan, nyfiken och lekfull.

Jag önskar dig en fin fredag!

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se