Först av allt: jag är ingen motståndare till skönhetsingrepp. Jag anser att det är upp till var och en att forma sina liv och utseende som de vill. Men vi behöver komma ihåg en sak: är det vi själva som väljer eller är vi så enormt påverkade av omvärldens ideal, att vår fria vilja inte är hundraprocentigt fri?

Hur fri är din fria vilja?

Jag läser en oerhört kraftfull text på morgonen. Den sätter fingret på våra barns (särskilt unga pojkar) första möte med den nakna kvinnokroppen. Och det är sällan i ett genuint, kärleksfullt och romantiskt skimmer hon presenteras. Bilderna och filmklippen utspelar sig på nätet. Olika datorprogram har filtrerat hennes kropp och hon presterar det som förväntas. Av vem? Konsumenter i nedsläckta rum. Jag tänker: ”Är det konstigt att världen ser ut som den gör?” Allt och alla är en produkt på en marknad. Vadå hjärta och själ?

Är det konstigt att många, särskilt unga män, lever med en fullständigt förvriden syn på sex och kärlek. Attityder föds i hjärnan av intrycken vi exponeras för. Det börjar tidigt!

När blev det förvridna normaliteten? Vilka kopplingar skapas i hjärnans emotionella nätverk, när den unga människans ögon stirrar med upphetsning på skärmen framför? Ha inga illusioner: hon eller han programmeras! Det handlar om ditt barn!

Går det bara att avfärda det med: ”Så är världen och killar är killar!”

Vad gör det med kvinnans kroppsuppfattning och den djupa självbilden när hon betraktas som: ”A piece of ass.”

Det är dags att börja prata med våra barn om självvärde, äkta sexualitet,  intimitet och integritet.

Men det börjar med att rensa i den egna hårddisken.

En dag kommer hjärnforskningens framsteg att chocka oss, eftersom vi då kommer att förstå vanans och intryckens makt.

Äkta kärlek känns längs med hela ryggraden. Den fyller våra hjärtan och gör att vi agerar med välvilja, inkännande, förståelse och sensulalism. Den speglar det bästa inom oss.

“Our lives begin to end the day we become silent about things that matter.” – Martin Luther King Jr

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta mig på michael@separation.se