Paret bor inte bara bra; de bor fantastiskt bra! Hus med inglasat vardagsrum med utsikt mot havet. Välutbildade med hög lön. De är friska och har barn som det går bra för. Det tränar regelbundet, har ett rikt socialt liv och gör utlandsresor ett par gånger om året. Allt borde väl vara helt perfekt?

Inte riktigt! Kvinnan och mannen har gått förbi varandra under flera år. De har gjort ”check!” på ”måste” listan sedan träffades för lite mer än tjugo år sedan. Nu har tempot minskat något och hon har stannat upp och börjat fundera: ”Vi har det egentligen väldigt bra! Varför kan jag inte bara vara nöjd? Varför är jag inte lycklig?”

På vägen hem från en fest och något glas för mycket i kroppen rämnar hennes ”normala” emotionella försvar (vilket ibland kan vara hälsosamt) – ”Tycker du att vi har det bra egentligen? Vi har för fan ingenting gemensamt förutom huset, barnen och vännerna…”

Han tittar på henne med ett frågande ansikte: ”Vad menar du? Vi har väl det bättre en de flesta andra?” Fast djupt därinne vet han att de inte har varit lyckliga på länge. Han avslutade nyligen ett sidoförhållande.

I sitt inre längtar hon efter någon prata med. Någon som verkligen förstår henne. Det kan vara så att mannen på jobbet är den personen. Hon känner sig levande i hans sällskap.

Fällan är förrädisk! Vi drunknar i ruset av högt tempo, så att vi glömmer att se och prata med varandra. Med prata menar jag orden bortom det praktiska. Vad berör er? Vad får er att känna osäkerhet? Vad är det gör att du och din partner kan känna er levande och lyckliga? Vilka hade ni varit utan ägodelarna? Hur ser en genuint rik framtid ut? Hur ger vi varandra tillit? Vad är det som gör att ni känner er ensamma i tvåsamheten?

Om ena parten i relationen står kvar och håller fast vid det gamla, och den andra utvecklas och vill mycket mer, kommer relationen med största sannolikhet inte att hålla. Det ligger i vår natur att vilja växa. Förnöjsamhet är en fantastisk egenskap, men gränsen mellan den och tristess kan vara hårfin. Allt levande är i konstant rörelse. Förnöjsamhet och dynamik i balans!

Ignorera inte rösten i bröstkorgen som säger: ”Det saknas något viktigt här. Jag vet ännu inte riktigt vad det är, men någonting är det.”

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta mig på michael@separation.se