separation.se

”Hon kommer aldrig att hitta någon så bra som jag. Han vet inte vad han går miste om. En dag kommer hon/han vakna till och ångra sig. Han är värdelös och patetisk! Kan inte förstå att jag levt med honom.”

Den första meningen har jag själv använt mig utav och så här i backspegeln ser jag att det handlade om psykologiskt självförsvar.

När ett förhållande tar slut och oavsett om vi är den som lämnar eller blir lämnad, finns det ett otroligt starkt behov att få ordning på det svåra. Det behövs struktur i kaoset vilket gör att vi bygger inre sanningar. Om dessa ligger nära verkligheten är någonting helt annat. Det viktiga är att vi tror på dem.

VÅRT SJÄLVFÖRTROENDE BEÖVER I KRISTIDER KONSTGJORD ANDNING – VAD ÄR VI INTE BEREDDA ATT BETALA FÖR EN DOS HOPP?

Några bra tankar att tänka:

– Att se vår f.d. som en bra person även om vi blivit sårade. Det läker och vi valde ju faktiskt att en gång i tiden leva med honom/henne.

– Förminska och försköna är två ytterligheter på samma mynt. Vi måste inte göra något av dem.

– Att se saker som de ÄR och inte hur vi önskar att det var ger oändligt större frihet.

De psykologiska försvarsmurarna finns där av en anledning och vi behöver inte försöka rasera dem innan vi orkar stå sårbart avklädda. Det kommer en dag då rationaliseringar och kosmetiskt ”styrka” läggs åt sidan och vi kan andas utan respirator.

Vilka är dina två största inarbetade sanningar?

Michael Larsen – livscoach och mental tränare