Det finns ett förhållande som vi aldrig kommer undan. Det finns en person som vi aldrig kan ta ut skilsmässa ifrån. Hur gärna vi än skulle vilja, så kommer vi aldrig undan relationen till oss själva. Den följer dig från ditt första till sista andetag.

Har funderat en hel del över det här med förhållanden och vad det är som gör att de håller över tid. En av de avgörande beståndsdelarna för att vi skall bli framgångsrika i kärleken, är sättet på vilket vi behandlar oss själva.

Det finns en misshandel som inte syns. En som sker på insidan och som världen sällan kan ta del av, och som människan utövar på sig själv: ”Jag är värdelös. Jag är tjock och ful.” Budskapet är: ”Jag är inte värd att älskas.” Tänk om vi sa de orden till ett barn!

Det talas om utanförskap där människor av olika anledningar inte kommer in i samhället. Det finns ett annat slags utanförskap, som även det är allvarligt. Jag talar om ett utanförskap där människor är som främlingar inför sig själva. Avsaknaden av en grundläggande mänsklig rättighet: Konsten att vara god mot sig själv. Bara smaka på frågan: Vad betyder det att behandla dig själv med respekt? Vad är innehållet i att vara god mot sig själv?

Vi fostras till att behandla våra medmänniskor enligt humanistiska principer: Behandla andra såsom du själv vill bli behandlad. Självklar eller hur? Men…

Hur hade det sett ut om vi: Behandlade andra såsom vi behandlar oss själva? En till stora delar skrämmande tanke. Ändå sker det ständigt.

Om du misshandlar din egen kropp, din självkänsla och själ – hur kan du då tro att du på riktigt kan älska en annan människa? Om du inte respekterar din egen person – hur skall då en annan människas kärlek nå ända fram till ditt hjärta?

Om du vill ha riktiga och nära vänner. Om du på djupet vill känna dig älskad av din partner, så se till att behandla dig själv på ett sätt som gör dig älskvärd i dina egna ögon. Börja med att gå från destruktiv självkritik till självempati/förståelse. Städa undan allt det som skymmer sikten mot ditt autentiska jag.

Michael Larsen – livscoach

 

stillhet