relationer, separera

Jag hör väldigt ofta personer som blivit lämnade av sin partner säga: ”jag förstår ingenting! Från att ha varit min absolut närmaste är hon/han nu en total främling. Hur kunde det bli så här?”

Personen i fråga är genuint förvånad, nej rättare sagt chockad över att deras partner vill avsluta. Har själv befunnit mig där och tankarna veckorna eller månaderna innan uppbrottet gick ungefär så här: ”hon är stressad. Det är normalt med kriser i alla parförhållanden.” Pang!!

Vi kämpar desperat för är att få chansen att vrida tillbaka tiden. ”Om jag bara fick tillfälle till att göra om och göra rätt.”

Det finns många olika anledningar till varför vi inte ser när en relation är i den ”röda zonen.” Här är några:

–  Vi ser inte, eftersom vår partner inte visar någonting. Hon eller han kanske inte ens själva är medvetna om att något ligger och skaver inombords.

–  Vi ser men tänker: ”det ordnar sig – bara en tillfällig svacka. Det har alla.” Vardagen rullar på som vanligt, tills…

–  Vi vill och orkar inte se, eftersom all vår kraft går till barnen, jobbet och allt annat ”måste göra.” Att dessutom krångla med förhållandet blir bara för mycket. ”En dag så… när det finns mer energi ”, blir vårt mantra.

Hur lätt är det i en vardag fylld av schemalagda aktiviteter och måsten vara förmögen att läsa av varningssignalerna om att förhållandet är i fara? Vi behöver vara försiktiga med hur mycket skuld vi tynger ner oss själva med när det tar slut.

Kommer snart ett blogginlägg om hur vi kan bli bättre på att se den röda zonen. Hur går dina tankar i detta ämne kära bloggvän?

Michael Larsen – livscoach