kärlek och relationer

Du har kanske själv dragen inom dig eller så lever du (har levt med) en person som inte tycks förstå hur det går till att vara i en relation. Samma klantigheter och destruktiva beteenden återkommer gång på gång. Det slukar all energi och ändå kan du inte få stopp på det. Du förlåter och tar tillbaka, eller så är du den som utsätter dig själv och partnern för relationssabotaget. Ofast är det bortom all logik.

För att bli av med det självförstörande reagerandet, behöver vi sluta med trollkonsterna inför oss själva och den vi har nära. Upphöra med: ”jag har koll! Jag kan hjälpa honom/henne ur detta genom min kärlek.” Övertygelsen i huvudet om att ”det inte är lönt. Jag är värdelös. Mitt liv är ingenting utan X.”

Att stå kvar och möta ångesten som väller över oss när vi inte springer iväg in i drickande, destruktivt hjälpande, porrkonsumtion, spel, ständigt dejtande, extrem upptagenhet av mat/träning, beroende av ilska/hjälplöshet etc. kan vi långsamt lösa upp knutarna på insidan.

Sår vi inte kan eller vill se, går inte att plåstra om.

Att inse – sätta ord på djupare känslor – orka med oro, värdelöshet, ångest och börja med nya vanor, är det som kan få oss att börja respektera den egna personen. Vi kan behöva resa oss upp många gånger om innan vi står upprätt.

Att konfrontera bilden av sig själv som värdelös: ”jag är nog inte värd bättre än det här”, kan vara det som gör att vi rör oss mot betydligt vackrare landskap.

Vilka beslut kan du behöva fatta en dag som denna?

Michael Larsen – livscoach och mental tränare