sms

 

 

 

 

 

 

Vet du vad sms är förkortning av? Lärde mig det när jag läste Paulo Coelhos roman ”Segraren står ensam.” Sms står för: Short Message Service.

Short message service: tänk vad underbart det kan vara att få det där efterlängtade meddelandet från någon vi älskar. Ett enda ord som kan lyfta vår dag till fantastiska höjder.

Den där korta meddelande tjänsten kan också stjälpa långvarig vänskap, rasera förhållanden och öppna upp sår som är svårläkta. Mobbaren kan genom en enkel touch på skärmen rasera en värld – ett barns/ungdoms liv kan släckas genom ”skicka.” Det kommer att hända någon, någonstans i dag.

Även om du känner dig fylld av frustration, ilska och sorg och just har formulerat orden på skärmen är det NU du har valet. Tummen/pekfingret behöver inte snudda vid ”skicka.” Det går att ta ett par djupa andetag och slå ner på hastigheten i tankarna/impulsen och känslorna. Vi har valet att inte trappa upp det negativa som kan få allt att explodera. Det är inte alltid lätt, men det går.

Vill du få fram ett budskap, ord som verkligen kan förändra till det bättre, är ett argt sms inte den rätta vägen. Möjligen ger det ilska/frustrations lindring för stunden, men inget mer.

Du tänker kanske: ”han vet inte vad jag går igenom. Han vet inte hur jag behandlats.” Du har rätt: jag känner inte din situation, men en sak vet jag – vi har valet att antingen hälla bensin på elden, eller avstå. Vi har alltid friheten att välja reaktion. När vi inte har något uppbyggande att säga, kan tystnaden vara det starkaste vapnet.

Michael Larsen – livscoach