Det är en väldigt speciell dag för mig eftersom min bok ”Skiljas utan att förlora sig själv”, kommer ut i bokhandeln idag. Det är speciellt därför att när jag själv en gång skilde mig, och senare separerade från ett annat förhållande, kunde jag inte i min vildaste fantasi tro att smärta i slutändan kunde leda till en bok och tv-framträdanden. Mina tankar och känslor höll mig gisslan i cynism, ältande, skuld med frågor som: ”Varför!? Duger inte jag? Hur ska det gå för barnen? Hon som känner mig – varför vill hon inte vara tillsammans med mig?”

Varför kunde jag inte bara få vara lycklig!? Alla andra hade det ju så bra där ute. Alla dessa hela familjer och nyförälskade par! Det var i alla fall så som jag såg på verkligheten. En terapeut som jag pratade med bekräftade mig genom orden: ”Du har ett av de tuffaste jobben man kan ha när man själv befinner sig i kris. Jag har själv varit där.”

Vet du vad jag önskar att du ska känna när du läser min bok? Igenkänning och att det finns ett hopp där borta (som en dag tar kliv närmare dig). Och att det kan finnas en vän i ord som ligger dolda bakom ett bokomslag.

Starten av bloggen och bokskrivandet var min allierade eftersom det gav mig en anledning att sätta ”den ena foten framför den andra” – varje dag! Uppbyggande vanor fick mig på rätt spår. Min vän Jarno var ovärderligt betydelsefull: våra löprundor, spinning/gympass, matlagning, filmkvällar och förtroliga samtal. Allt det där gjorde att jag kunde börja känna mark under fötterna igen. Jag önskar att alla människor hade en ”Jarno” i sina liv. Någon som får oss att se det som vi ännu inte är kapabla att se: tilliten till att bättre tider väntar!

En del har frågat mig om boken enbart riktar sig till människor som har separerat eller skilt sig? Svaret är att den även kan förebygga skilsmässa och förhoppningsvis ge oss insikter som gör oss till bättre partners.

Många, många tidiga morgnar hemma eller på ett kafé med datorn framför mig och ett word-dokument som fylldes med ord, kapitel och som läkte mig. Gissa om en dag i taget fått en ny innebörd! Allt det bästa till dig en dag som denna min bloggvän!

Michael Larsen – relationscoach