Mannen kliver in i det lugna kaféet och i ett andetag är det inte längre lugnt härinne. Hans forcerade röst i mobilen har fullständigt förändrat stämningen i rummet. Mina privata gränser känns ansatta. Jag kan knappt höra mina egna tankar då jag skriver. Paret ett par bord bort ser irriterade ut då de tittar åt hans håll. Som om det tänker: ”Men kom igen!”

Ett citat som jag läste någonstans kommer upp huvudet: ”Du är en del av en någon annans upplevelse.”

Någon minut senare är det återigen en skön stämning på kaféet då mannen rört sig vidare. En kvinna kommer in tillsammans med sin ca femåriga son. En lekfull stilla aura vilar runt dem och jag tänker: ”Vilka kontraster det är mellan människor!”” Den lilla killen och hans mamma tar inte energi, utan ger ”syre” genom sitt sätt att vara.

Det handlar inte om ljudnivå eller att vi ska känna oss hämmade bland andra, utan en medveten inställning kring hur vi påverkar andra.

Det är särskilt tydligt i våra parrelationer: förståelsen gällande partnerns gränser. Behöver hon eller han space, så ge det. Vi tar kål på attraktionen genom att gå på och ”vinna över dig” attityd. Eller varför inte ta för givet och/eller ignorera allt det som mannen eller kvinnan vid din sida gör för dig?

En levande relation har sin grund i detaljerna. Fuskbyggen fungerar aldrig!

Michael Larsen – relationscoach