separation, relationer

Mannen tittar på mig och säger: ”tänk om det här var sista chansen? Kanske kommer jag inte känna så här för en kvinna igen.” Letar i mig själv och minns tillbaka på tillfällena då jag själv upplevt: ”tänk om…” Rädslan att inte få känna berusningen.

Vilken kraftfull ”dryck” förälskelsen, passionen, kärleken, tiden och vanan är. När jag läser och hör berättelser (inklusive min egen), är det inte sällan mina tankebanor ser ut så här: varför håller vi ofta fast vid det som inte gör oss hela och lyckliga? Varför släpper vi inte taget om personen som gång på gång sårar? Varför är vi inte bättre på at skydda hjärtat?

Vi vill så gärna! Om vi bara ÄR och GÖR rätt, måste det väl gå att reparera? Om han/hon bara börjar se sina sår, relationsmönster och blir mer medveten, bosätter sig lyckan. Så många OM.

Levde länge med tron att alla andra fungerar ungefär som jag själv gällande relationer. Jag hade fel. En hel del människor resonerar liknande jag själv, men långt ifrån inte alla. En smärtsam insikt.

Jag är en person med ett hjälpande yrke, som vill väl och ger i relationer. Jag ser även er andra som ger och blir besvikna över att partnern inte ser. ”Om jag bara älskar lite till, lossnar det nog.”

Det spelar ingen roll hur mycket vi ger till personen vid vår sida – om hon eller han saknar de rätta känslorna för oss, älskar kemiska substanser, sätter egot höst etc. finns det ingenting i världen vi kan göra för att vinna. Om vi inte går åt ett annat håll.

Vi vill så gärna hypnotisera oss själva till: ”min kärleksfulla omtanke kan säkert läka…” Den här filosofin är fantastiskt kraftfull och fungerar på barn. Och så hör jag kommentarerna: ”men man vet ju aldrig… tänk om…” Det är riktigt – kärlek kan i bästa fall transformera partnern, men vad är det värt om du förlorar dig själv på vägen? Är det vår uppgift att försöka förändra en annan för att få kärlek?

Grundförutsättningen för liv är ren luft – in och utandning. I en parrelation symboliserar inandningen ATT TA EMOT och utandningen GIVANDE. Ensidighetens pris är alldeles för högt.

Vilka beslut behöver du fatta för att kunna andas avslappnat?

P.S. Kärleken finns i ett oändligt antal former och sammanhang. ”Sista chansen” är en rädsla, och det ryms SÅ mycket mer än den.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare