separation.se

En god vän skrev till mig och berättade att era kommentarer och stärkande ord till varandra här på bloggen (särskilt tydligt under gårdagen), gjorde honom mycket berörd. Jag instämmer! Det är vackert att se generositeten bland människor som inte känner varandra. Hur vi kan känna igen varandra i en berättelse och frågeställning. Vill återigen tacka er alla för att ni gör det här ”rummet” så dynamiskt och levande. Hann tyvärr inte svara på allt igår, men jag läser vartenda ord ni skriver och det gör mig rikare.

De löpte en röd tråd genom era erfarenheter, vilket gör att jag lägger uppe en repris på ett tidigare inlägg:

Det kan vara i ett förhållande, från en f.d. partner, bekant, arbetskollega etc. – känslan av att du inte är tillräcklig, inkompetent eller t.o.m. värdelös. Du vet inte alltid riktigt hur det gick till men plötsligt känner du dig maktlös och försvagad. En direkt eller diffus upplevelse av impotens kring den egna personen.

Det kan ske rakt på: hårda ord, hot och förolämpningar, eller mer subtilt och raffinerat; sms du inte får svar på (tystnad är en del i maktspelet), eller ifrågasättande kommentarer för att nagga på ditt självförtroende: ”tror du verkligen att du klarar det? Du ser trött ut. Vi är flera som tänker samma sak. Jag vet mer om dig än du kan ana.” Kreativiteten och varianterna när det gäller att sätta dig på plats kan vara oändliga. Målet är alltid detsamma – du skall börja tvivla på dig själv så att maktutövaren får som han/hon vill.

Vaccinera dig mot maktspelet:

– Bygg en stark JAG känsla genom att börja tycka om dina vanor och beslut.

– Ha rätt människor omkring, dvs. sådana som inte värderar och bedömer, utan tycker om dig för den du är.

– Ifrågasätt: stämmer verkligen det jag hör här eller är det försök till att så tvivel?

– Ha bilden av ett emotionellt ozonlager som omsluter och skyddar din kropp/sinne mot ”negativ strålning” från andra: ”på den här platsen är jag säker. Detta är mitt heliga rum.”

– Gå inte i försvar: maktpersonligheter vill att du skall hamna i försvarsställning eftersom de vet att det har en försvagande inverkan.

– Förminska inte dig själv genom att ständigt be om tillåtelse.

– Håll ögonkontakt och en upprätt kroppshållning. Det kan vara tufft, men ”hold your ground.” Den stärkande känslan kommer senare.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare