En man har tappat initiativförmågan efter en separation. En kvinna befinner sig i djup förtvivlan efter att hennes man har varit otrogen. En ung kille som just börjat åttan mobbas och fantiserar om hur det skulle vara att inte längre finnas kvar i det här livet. En mamma har just fått ett besked av sin läkare: ”jag är ledsen att behöva säga det, men vi ser på proverna att det är cancer.”

Jag sitter i kafeterian på ett sjukhus och skriver (är inte där som patient utan som besökare) och ser människor som är lättade, ledsna, frågande, hoppfulla, i djupaste sorg…Befinner mig i en gigantiskt stor byggnad där det innanför väggarna pågår heroiska insatser. En medmänsklighetens katedral! Ser sjuksköterskorna, läkarna, undersköterskorna och annan vårdpersonal passera i sina vita/gröna/röda kläder. Tänker för mig själv: ”ni är änglar! Vet att ni inte alltid får den uppskattning/belöning som ni förtjänar, men så många som ni räddar och tröstar.”

En äldre man förs fram i rullstol av kvinnan som troligen är hans fru. De är vackra tillsammans! Jag ser er värdighet. En ung kvinna med ett nyfött barn i sin famn rör sig på ett sätt som utstrålar lycka och eufori.

Känner mina hjärtslag här framför datorskärmen och pulsen vid tinningarna. Jag vet att många människor just nu genomgår trauman, depression och djupaste uppgivenhet. Det finns inga snabbverkande metoder och smarta coachingråd, utan medkänsla och medmänsklighet. En blick, en mjuk hand, tröstande ord, att få höra andras berättelser om hur de tog sig fram längs med stigen. Inga klyschor och tomma fraser om ”att allting kommer att bli bra. Allt har en mening.”

Det jag önskar och vet är möjligt, är att du/vi kan hitta styrkan genom varandra: samtal, det generösa i att dela med sig av egna erfarenheter och sårbarhet, ett ansikte som nickar igenkännande, en gest av kärlek som avgör kvalitén på resten av dagen…

Jag vet att vi ofta får resurserna till oss när livet slår hårt och att vi ges kraft till ännu ett steg till. Vi behöver kärleksfulla handlingar som korsar våra vägar mer än någonting annat. Allt det bästa till dig en lördag som denna.

Att ta sig igenom en separation eller skilsmässa – webinar på söndag den 8/10 kl 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach