relationerHar ett par förslag på uttalanden vi kan bära med oss i medvetandet idag. Sådant som ger makt på insidan och gör att kraft inte spills i onödan. Världen är proppfull med saker att reta sig på och bli upprörd över. Proppfull! Det sägs att vi skall spara på energi för miljöns skull men vad sägs om att också spara på vår egen energi – för miljön på insidan?

Att säga till oss själva i tankarna:

”MÄNNISKOR ÄR SOM DE ÄR – ALLA TÄNKER OCH KÄNNER INTE SOM JAG.” Vi kan önska att kollegor, en partner, familj och vänner var mer kompatibla med vår utblick över världen. Att de bättre kunde förstå mitt synsätt. Men återigen – de är som de är och den enda vi förändra är JAG (visst har du hört det många gånger?) Ändå så lätt att förbise.

”JAG LYSSNAR MER ÄN PRATAR.” I stunder kan vi bli ivriga av åsikterna som bubblar på insidan, men vad tror du om att lyssna istället för att rusa på?. Det finns en enorm frihet och trygghet att kunna välja och vila i tystnaden. Att avstå uttrycket och tycka det är ok som det är.

”JAG ÄR DEN JAG TROR – ATT JAG ÄR: självbilden vi bär runt på har bl.a formats av historien, tankar, känslor och vanor. Det vi säger om oss själva på insidan. Vad sägs om att börja ifrågasätta det negativa och stoppa i tid: ”vänta nu här! Var kommer detta ifrån? Varför utsätter jag mig för en självnedbrytande inre dialog? Skulle jag behandla en älskad, mina barn eller en nära vän på samma sätt som jag behandlar mig själv?”

”JAG GÖR MIG FRI FRÅN ANDRAS ÅSIKTER OM MIG.” Vad du än säger eller inte säger, hur du rör dig, din klädsel – ja, hela din persona sprider sig som ringar på vattnet i sociala sammanhang. Det finns ALLTID någon som kommer att tycka till om något. Vad tror du om att inte bry sig om ”experterna” på sidolinjen?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare