vara man

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En kvinna berättade att det finaste en man gjort för henne, var när en främling en tidig morgon sprang fram till henne för att hjälpa till med att skrapa bort isen från bilrutan.

För några kan det låta trivialt, men ur mitt perspektiv var det ett exempel på vad det innebär att vara man: att se ett behov hos en annan människa och agera på det – utan baktanke och förväntningar.

Som barn åkte jag under Påskhelgerna med mina föräldrar till Danmark för att hälsa på släktingar. Vid ett av de tillfällena (jag var i sjuårsåldern) då vi satt i bilen på väg till Farmor och Farfar, hände något som väckte min beundran: ett släp från en bil hade lossnat i en lång uppförsbacke och var nu på väg i riktning mot mötande trafik. Utan att tveka körde min Pappa in till sidan och sprang ut för att förhindra en eventuell katastrof. Andra män följde hans exempel och hjälpte till med att få in släpet till vägrenen.

Visst låter det självklart att rycka in agera när jag beskriver det här i text, men hur många skulle verkligen göra det?

När Pappa var tillbaka i bilen ropade Mamma av oro: ”hur kunde du ta en sådan risk?” Svaret väckte min beundran: ”skulle jag låtsats som ingenting?” Min hjälte! Handlingen ristades in i min mentala GPS – var aldrig en passiv åskådare.

För mig innebär att vara man:

–       Att aldrig trycka ned eller förminska andra människor.

–       Att alltid finns där för sina barn och partner.

–       Att lyssna och tala från hjärtat.

–       Att agera trots rädslor och oro på insidan.

–       Att erkänna och äga sin ilska – inte tvärtom.

–       Att ha modet att visa sig sårbar.

–       Att alltid behandla sin f.d. och barnens Mamma med respekt (oavsett vilka val hon fattat).

–     Ha styrkan att drömma och anstränga sig för att förverkliga dem.

Visst låter det sunt och klokt(?), men helt värdelöst utan ständig självrannsakelse och handling.

Vad är manlighet för dig?

Michael Larsen – livscoach, mental tränare och rådgivare