utsikt

En gång per år får alla bilägare en kallelse till bilbesiktningen för att kontrollera att allt är som det skall vara. Detta för att skona miljön och ge människor optimal säkerhet. Emellanåt servar vi även för att garantera bilens hållbarhet.

Tyvärr är vi inte lika noggranna med våra förhållanden. Tar vi dem för givet? Vill vi inte rota runt för mycket av rädsla för att det skall komma upp saker som faktiskt inte är bra? Bekvämlighet?

En sak vet jag: de flesta som går i familjerådgivning och parterapi gör det för sent. En av parterna, oftast kvinnan, har redan lämnat förhållandet på ett känslomässigt plan.

Jag hörde talas om ett par som en gång om året besökte en restaurang för att göra en genomgång av förhållandet (en dejtinventering).

Det hela hade börjat med att mannen frågat sin kvinna: ”älskling! Är allting ok mellan oss? Vad tycker du att jag kan bli bättre på? Finns det saker jag gör eller inte gör som irriterar dig?” Nu hade samtalsstunden blivit tradition där båda gavs utrymme att ventilera det som pågick på insidan.

Vi behöver dela med oss av irritationsmomenten som ligger och skvalpar under ytan. Inte på ett anklagande och gnälligt sätt, utan med kärleksfull omtanke. Det finns inga osänkbara förhållanden.

Vad tänker du kring det här med 1 års besiktning av förhållandet min bloggvän?

P.S. Självklart behöver vi prata med varandra om relationen mer än en gång om året.

Michael Larsen – livscoach, mental tränare och rådgivare