Det gör ont när man inser att det inte längre går att fortsätta! Någon känner sig lättad över att ha uttalat orden: ”jag vill skiljas!” Kanske är det år av vånda som nu kommer ut i ljuset. För partnern eller f.d. sådan tar panik, förtvivlan, sorg, desperation och ensamhet över det emotionella systemet.

Någon som kanske är nyförälskad mitt uppe separationen, och en som känner sig fullständigt utbytbar. Skuldkänslor över att behöva såra en person som man har byggt upp ett helt liv tillsammans med. Skuld över att inte ha lyckades göra partnern lycklig. Dessa självanklagelser som har kidnappat våra tankar!

Eller ”metoden” då vi pekar ut vår f.d. som syndaren, eftersom smärtan att se vår egen del i det som sker är för stark. Primitiva delar i våra hjärnor som aktiveras, och som vill få våra barns mamma eller pappa handlingsförlamad, så att hon/han ska stanna. I en meningen bedyras kärlek för att i nästa avvända ekonomiska hot: ”bodelningen kommer att bli din värsta mardröm!”

Destruktiva beteenden som en konsekvens av panikångest eller som rena härskarmetoder. En sak är i alla fall säker: flera av våra karaktärsdrag kommer upp till ytan under en separation/skilsmässa. Några som vi inte visste existerade inom oss själva eller i vår f.d.

Jag vet att det kan vara fruktansvärt svårt, men kom ihåg att inte bränna alla broarna bakom dig p.g.a. katastrofala beslut och impulser:

  • Försök inte krossa eller tillåt dig att förslavas p.g.a. felaktiga ekonomiska beslut. Skapa så bra förutsättningar för dig själv som möjligt, men aldrig på någon annans bekostnad.
  • Smutskasta inte dina barns mamma eller pappa inför de unga, hur felaktig du än tycker att hon/han agerar, då det skapar starka psykologiska konflikter inom din dotter eller son.
  • Behandla din f.d. med respekt, även om känslorna inom dig löper amok.
  • Skynda inte in i en ny relation p.g.a. revansch/hämndbegär, rädsla för ensamhet eller för att du inte tror att du kan läka utan ny passion eller kärlek.
  • Agera trots smärta: jobba, träna, studera, umgås med dem som är bra för dig etc. eftersom depressionen annars kommer att stå där med öppna armar.
  • Jobba på att släppa taget om den som du känner att du älskar eller känner djupast ilska gentemot. Det behövs två som älskar varandra för att en relation ska existera.
  • Syssla inte med övertalningsförsök om att hon eller han ska komma tillbaka, då det är verkningslöst.

Börja skapa nya traditioner i mörkret. Läk såren så många gånger det än behövs. Vänta med att svara på meddelanden tills de värsta känslorusningarna har lagt sig. Disciplinera dig själv så att du inte blir en Instagram/Facebook missbrukare som ständigt söker efter uppdateringar gällande ditt ex, då det bryter ner dig.

Använd tiden på ett sätt som verkar för dig. Ingen vet hur många dagar vi kommer att få i det här livet, så använd dem väl. Dina andetag kommer att bli lättare! Du kommer att le igen.

Omstarta dig inför 2021 med mental/emotionell utrensning – webinar den 30/12. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach