En kvinna går med sitt barn i cirka trettio minuter för att komma till förskolan. Hon har inte råd att ta bussen. Barnets pappa är på solsemester och nöjd med den ekonomiska ”vinsten” efter skilsmässan.

En man är ensam med barnen eftersom hans kärlek och mamman till de små gick bort i Covid för två år sedan. Han gör allt i sin makt för att det ska bli en så fin jul som möjligt.

En kvinna som fyller 56 år på julafton ser sig själv i spegeln och undrar hur livet hade sett ut om inte hade lagt tjugotre år på mannen som var konstant otrogen. Hon anklagar sig själv för att hon inte gick första gången.

Det finns otaliga berättelser om människor som kämpar. Som kliver upp varje dag och gör sitt yttersta. Idag julafton är det många som gör sig i ordning för att gå till jobbet. Någon bemöter dig vänligt i butiken då du handlar de sista julklapparna. Någon hjälper en äldre människa upp ur sängen och delar ut medicin. En läkare får i gång hjärtat på en kvinna vars tid kunde ha varit över. En väktare förhindrar ett inbrott. Hon längtar hem till sin dotter. En sjuksköterska räddar och ingjuter hopp.

Så många ni är som kämpar! Som gör ert yttersta för att det ska fungerar för andra och er själva. Inga filtrerade bilder utan en verklighet som gör den här världen dräglig och t.o.m. vacker.

En jourhavande präst har med största sannolikhet förhindrat fem självmord under natten.

En kvinna i tjugofem årsåldern har just lyckats lämna en destruktiv relation och med tårar i ögonen klär hon julgranen. Hon har bestämt sig för att inte julen ska få stjälas av mannen som förtryckt henne i två år. Hon har hittat kraft inombords.

En man firar ett år som nykter. Ett barn har just lärt sig läsa. 

Till alla er som kämpar: jag önskar dig en God jul. Allt det bästa till dig en dag som denna!

Michael Thor Larsen – relationscoach