Martin Luther King

Ju äldre mina döttrar blir, desto mer tänker jag på min roll som pappa och hur jag är som man. Men också hur jag ser på kvinnor i allmänhet, eftersom alla är någons dotter.

För ett par år sedan ställde jag mig själv frågan för första gången: ”skulle jag vilja att mina döttrar, när de en dag träffar någon, önska att de mötte en person med mina egenskaper?”

För det första – vad gör den här frågan med dig? Jo, den skärper sinnet kring den egna personen. Här gäller det att vara ärlig eftersom allt ställs på sin spets.

Din dotter i relation med en man med dina personliga kvalitéer.

Vet du vad det bästa med frågeställningen är? Den tvingar oss att vara ärliga mot bilden framför spegeln. Vi har inte råd att låta ursäkter, försköningar och bortförklaringar falla igenom. För mycket står på spel.

Fråga dig själv: hur pratar jag med mina manliga vänner om kvinnor? Vilken är min djupare attityd?

Skulle du vilja att din dotter var tillsammans med en person med dina alkoholvanor, sätt att hantera frustration och nederlag, sexuella inställning och syn på förhållande?

Stanna kvar med frågorna en liten stund.

Visst hade det varit oslagbart att tryggt kunna svara JA på dem?

Om det råder tveksamt eller om svaret inombords är nekande är den goda nyheten att förändringar ligger inom ditt maktområde. Ärlighet kräver mod.

Mitt personliga svar? Jag är good enough men tänker inte vila.

P.S. Senare blogginlägg kommer att handla om vilken slags kvinna du vill att din son en dag skall träffa. Frågeställningarna är egentligen identiska.

Jag medveten om att det finns olika sexuella orienteringar och nu tog jag detta ur ett heterosexuellt perspektiv. Frågorna i det här inlägget är lätta att översätta på alla.

Michael Larsen – livscoach och mental tränare