Det är inget ämne där vi kan lägga till fantastiska semesterbilder med inbjudande maträtter, leende selfies med en bakgrund som får de flesta att häpna: narcissism! Jag har valt att ha fokus på ämnet i några dagar, eftersom jag ser hur många offer denna sjukdom skördar. Det är ett tungt område, men jag ser också alla er som lyckas befria er från manipulation, härskarmetoder, kärleksbombning, emotionell svältkost etc.

Det som gör narcissism så förrädisk, är att n-personen utåt sett kan verka vara den idealiska partnern: omtänksam, kärleksfull, intelligent, tilltalande yttre, koll på läget och förstående. Till en början!

För vem faller inte för orden och gesterna som gör att vi känner oss speciella och utvalda? Vem faller inte för meningar som: ”Märker du också att kemin vi har mellan oss är en på miljonen? Det känns som att vi är ämnade för varandra. Jag har aldrig mött någon som du!”

Jag lyssnar till berättelserna som skapas lite längre fram under resans gång: där kvinnan eller mannen känner att det är något som inte stämmer. Det känns för bra för att vara sant och något i energin ger olustkänslor. Det går inte riktigt att ta på, men vi börjar känna oss otillräckliga p.g.a. en kommentar som under ytan kräver perfektion. En känsla av att vi inte lever upp till en viss standard!

Vi kämpar för att göra och vara rätt så att vi slipper blicken som säger: ”Det där kunde du väl listat ut själv.” Vi strävar ytterligare för att bevisa vår kompetens och omtänksamhet. Men vi når aldrig fram: förväntningarna och kraven blir hela tiden allt svårare att leva upp till.

Jag vet att människor omkring dig uttrycker ett par olika saker: ”Du måste vara världens lyckligaste som träffat någon som honom/henne!”

Eller: ”Varför lämnar du inte bara efter allt som han/hon utsatt dig för?”

Men de vet hur det känns när självförtroendet har lämnat oss och vi tvivlar på vår egen verklighetsuppfattning: ”Jag kanske bara inbillar mig! Det är mig det är fel på?”

De små portionerna av efterlängtad och positiv uppmärksamhet: komplimanger och återföreningssex är som en gourmetmåltid för den känslomässigt utsvultne!

En narcissist är ofta mycket skicklig på att känna av stämningar, fånga upp energin i en individ eller ett socialt sammanhang och använda detta för sina själviska syften. Han eller hon kan framstå som fantastiskt balanserad och saklig i pressade lägen, eftersom de läser av men inte känner. N-personer låter alltså inte känslor komma i vägen så att de tappar ansiktet. I alla fall inte inför andra än partnern!

Han eller hon bär sin mask strategiskt och effektivt! Men framför dig faller den! Du ser det fula bakom fåfängans fasad.

Jag säger inte att du ska gå din väg (även om det är min önskan), utan lär dig genomskåda schackdragen som n-personen använder sig utav. Ett litet steg framåt varje dag som ökar ditt självvärde och din beslutsamhet. Hitta en utsikt som är din! Bara din!

Michael Larsen – relationscoach

I huvudet på en narcissist – webinar söndagen den 16 juli kl 20.00. Du är varmt välkommen!