”Om det är så dåligt som du säger, varför lämnar du inte bara?”

Det bor skuld i den meningen (antagligen inte avsiktligt riktat mot dig) och det sätter fingret på hur det inte fungerar: det är inte bara att lämna! Jag har själv känt våndan, ångesten och kriget inombords – och sett smärtan i klienter. En kamp i huvudet som skriker: ”Det är något som inte stämmer! Gå, gå, gå! Kanske borde jag vara nöjd? Det är kanske jag som får honom/henne att bli så här?”

Tro inte för ett ögonblick att en narcissist reflekterar över sitt eget beteende. Tro inte att han/hon ser sig själv i spegeln: ”Gör och är jag rätt? Skadar mina handlingar andra? Jag sårade kanske henne/honom när jag betedde mig på det sättet?”

Det finns människor som inte är i närheten av att dela din världsbild! Det finns personligheter som får näring av att härska, manipulera, se andra såras och fullständigt saknar förmåga till empati. Som är etthundra procent själviska och ser dig som ett redskap. Punkt!

Om du tror att du kan omvända en person med narcissistisk personlighetsstörning så är du ute på djupt mörkt vatten. En narcissist låter sig inte ”frälsas”! De ser inte problemet! Men i dig ser de massor!

Om det vore enkelt att lämna en n-person och/eller härskare, hade det inte funnits några övergrepp i relationer. Om vi från början var kapabla att känna igen n-personens strategiska schackdrag, hade vi kunnat rädda oss själva i tid. Men charm, vältalighet, sexighet, ”omhändertagande”, förmågan att känna in (intuition) och säga de rätta sakerna vid exakt rätt tidpunkt, är narcissistens styrkor.

Likt giftet från en orm bedövas vi sakta men säkert!

Och så har vi människorna runt omkring n-personen, vilka även kan vara din familj och vänner: alla de som har förförts av ”den fantastiskt trevliga mannen/kvinnan.” Dina nära har blivit hejaklacken: ”Vilket kap du har gjort!” Och så får självtvivlet ytterligare bensin på elden!

Narcissisten kamouflerar sin narcissism väl! Även erfarna och skickliga terapeuter kan missa det som ligger under ytan.

Om det vore lätt att lämna så hade du gjort det för länge sedan.

Det är min önskan att mina erfarenheter ska bidra till att fungera som ett skydd, och kraftinjektion för alla dem som kämpar i det tysta, så att ni steg för steg kan hitta och/eller återerövra självvärdet som en gång lyste.

Det är fullt möjligt att må bra och återigen få känna lyckans strålar mot ansiktet!

Michael Larsen – relationscoach

I huvudet på en narcissist – webinar söndagen den 16 juli kl 20.00. Du är varmt välkommen!