Bernstein

 

 

 

 

 

 

 

Det är enormt många tankar som passerar genom vårt medvetande varje dag och ett oändligt antal av dessa är upprepningar av det vi tänkte dagen före. Och dagen före det… osv.

Våra psyken är likt en ylletröja där vissa intryck fastnar på oss som kardborrar. I andra fall är det som om vi bar en blank träningsjacka i vattenavvisande där ingenting får fäste. Allt beror på känsligheten och mottagligheten inom oss.

Psyket gör inte skillnad mellan fantasi och verklighet. Ta det här med svartsjuka till exempel: om du i tanken är ”säker” på att en partner flirtar med andra när du inte är i närheten, kommer detta att sätta igång en massa reaktioner i kroppen. Även om det är fakta att partnern INTE flirtar så har din fantasi triggat igång en inre verklighet.

Bara för att vi tror oss veta någonting om jaget och andra, är det inte säkert att det representerar sanningen med stort S.

ATT KUNNA HÅLLA ISÄR VAD SOM ÄR MITT ”SHIT” OCH VAD SOM ÄR REALITET GER FRIHET.

Förr tyckte jag att det var hemskt jobbigt med större sociala tillställningar. Kände mig allt annat än avslappnad och försökte med alla möjliga avslappningstekniker och mentala bilder. Det hjälpte inte! ”Kostymen” passade helt enkelt inte.

Inte förrän jag slutade bry mig om vad andra tyckte och tänkte förflyttades fokus från JAG till andra, vilket gjorde mig naturligt tillbakalutad.

EN ALLTFÖR STOR KONCENTRATION PÅ DEN EGNA PERSONEN GÖR OSS SPLITTRADE OCH OSÄKRA.

Vi behöver hitta balans mellan en skyddande teflonyta och en mer sårbar tröja i merinoull. Jag vill inte ha den blanka jackan i sällskap med någon jag tycker om och inte heller den exklusiva tröjan i en mindre gästvänlig omgivning.

Vilka energislukande tankegångar inom dig kan du behöva börja ifrågasätta?

Michael Larsen – livscoach och mental tränare