”Jag behöver! Jag vill!”

”Vad du än vill älskling…Bestäm du! Jag kan anpassa mig.”

Två helt olika sätt att bete sig på i en relation. Personen som ständigt utgår från de egna behoven och förväntar sig att partnern och andra i närmiljön ska anpassa sig, därför att han eller hon ständigt sätter sig själva i första rummet. Någon skulle kunna argumentera: ”men om inte jag mår bra så kommer inte andra i min närhet att må bra. Jag har fått lära mig att ta hand om mig själv, så att jag kan finnas där för henne/honom.”

Våra psyken har alla möjliga strategier för att rättfärdiga jaget! Alltför ofta bedrar vi den egna personen med sötsmakande osanningar.

Det handlar inte om att leva i en narcissistisk bubbla eller att bete sig självutplånande.

Kanske är din inre filosofi: ”om jag ger allt så kommer vi att ha det harmoniskt, och då håller förhållandet. Om jag är till etthundra procent kärleksfull så kommer det att vara vi! Forever!” Om du är personligheten som ständigt anpassar dig så fråga: ”hur ser mina behov ut? Vad gör mig trygg? Var går mina gränser? Vad vill jag?”

Ett förhållande behöver både in och utandning – relationslungorna behöver fyllas på med syre och andas ut restprodukterna (koldioxid). Tvåsamheten behöver inandning genom att vi tar hand om vårt jag OCH att vi ger (utandning) till partnern och förhållandet. Annars kollapsar det!

Det är tyvärr alltför vanligt att människor fyller sina relationslungor med toxiner från ”cigaretter” (inte bildligt) genom att vara alldeles för självcentrerade eller dess motsats: självutplånande.

Om du befinner dig på någon av dessa ytterkanter så stanna upp en liten stund och fråga: ”hur är det för min partner (eller en tidigare sådan) att vara tillsammans med mig? På vilket sätt påverkas hon eller han av mina val?”

Jag vet att vi lever i en värld där oändligt mycket handlar om mitt självförverkligande. Mina behov! Mina drömmar!

Och jag vet att många människor är rädda och därför inte vågar visa hela spektrat av sin person.

Vad tänker du göra för att ditt förhållande, eller ett framtida sådant ska kunna expandera och fyllas med hela sin kapacitet?

”Att ha barn tillsammans med en narcissist” – webinar ikväll söndag den 17 juni klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach