IMG_4425OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I dagarna är det många barn som börjar skolan. För de flesta är det mixade känslor över att ett långt härligt lov är slut och längtan efter kompisarna. För några andra barn är det med oro, magont och ångest som de styr sina steg mot skolgården. Tanken på att det är så känns i bröstet. En liten människas drömmar om framtiden kan grusas på en skolgård, i en korridor, eller genom några touch i sin smartphone.

Det ligger i vår natur som föräldrar att idealisera våra barn och tänka: ”min son/dotter skulle aldrig…” Troligen har du rätt. Ingen sund och hel vuxen vill att deras barn, varken skall vara förövare eller offer. Ändå är det någon som är det en dag som idag.

Du kan ta fram hjälten i ditt barn genom VEM DU ÄR. Det är lätt att fälla negativa kommentarer om den där politikern eller kändisen på tv:n som du ”bara inte klarar av.” Avstå för ditt eget och andra barns skull att nedvärdera. Våra döttrar och söner iakttar mer än vad vi kan föreställa oss. Se ditt barn med öppna ögon, inte genom idealiseringens.

Ett barn som tränas i och vet vad självrespekt är:

Fäller aldrig negativa kommentarer om andra. Och mobbar definitivt inte.

Killen eller tjejen som känner självrespekt har förmågan att se andras utsatthet, känner empati och visar det.

Har ett inkluderande tankesätt, som skyddar.

Känner igen och agerar inför orättvisor och kränkningar. Även de subtila.

Ditt barn kan vara en hjälte en dag som denna och du är en del i det.

Michael Larsen – livscoach