Mannen berättar: ”Jag gjorde allting för henne. Hon sa för inte alls länge sedan att hon älskade mig och nu två veckor senare så gör hon slut. Jag förstår ingenting!”

Jag: ”Tog du hand om dig själv i relationen? Träffade du dina vänner? Odlade du dina intressen? Eller var hon och förhållandet allt för dig?”

Jag vet eftersom jag själv har gjort misstagen: gått så mycket upp i tvåsamheten så att jag förlorade mina egna konturer. Trodde att om jag gör allt rätt så kommer det att hålla. Attraktion fungerar inte så!

Vi bär på checklistor gällande vad vi önskar utav ett förhållande, och för att få det som vi längtar efter gör vi oss väldigt anpassliga: ”Se vilket kap jag är som hela tiden ställer upp för dig!” Detta sker nästan alltid på ett omedvetet plan. Eller så har vi utvecklat en distans och emotionella överlevnadsstrategier som gör att ingen kommer nära.

Det absolut bästa vi kan göra för en partner, förhållandet och oss själva, är att lära känna den egna personen (bara fundera över meningen: vad betyder det att känna jaget?) Om vi inte lägger tid och energi på detta, kommer vi att göra oss alltför beroende av andras åsikter om oss. Eller skada p.g.a. kyla och oförmåga till att ge kärlek.

Vi behöver se igenom våra lager av bekräftelsebehov. Mannen ovan; han som ställde upp och gjorde allting för kvinnan som han träffat, var övertygad om att ”snälla och omtänksamma män aldrig blir lämnade.” Det är inte en tjänsteman/kvinna vi söker, utan en jämbördig partner.

Från vilken plats inom oss ger vi? Från en plattform av oro för inte duga och att det ska ta slut, eller från en väl förankrad kärlek? Ofta är det en kombination av både rädsla för att bli lämnad, och kärlek.

Attraktion bär med sig höga doser av hälsosam mystik. Liksom närvaro!

Önskar den du delar tid med verkligen detsamma som du? Är ni på samma våglängd? Det som är självklart för oss själva är inte nödvändigtvis det för partnern, vilket kan göra ont att inse. Många kämpar emot verkligheten och ett gap mellan livsprioriteringar som är alldeles för stort.

Det finns en hel del personer som är fullständigt likgiltiga inför det här med kärlek och relationer. Som tycker att det är löjligt att ens diskutera. Det saknas intresse och reflektion! När du som en engagerad och öppen person kämpar med allt du har för att nå fram till honom/henne, slår du ständigt i besvikelseväggen.

Du kan inte förändra en annan person hur gärna du än vill! Emellanåt behöver vi släppa taget, så att det som är menat kan få ta plats.

Vad önskar du av ett förhållande? Vad kan du inte förhandla bort för att kunna vara sann mot dig själv?

Michael Larsen – relationscoach

Boken – Skiljas utan att förlora sig själv