Kvinnan i 25 års åldern cyklar långsamt ut i vägkorsningen, lugnt, lugnt tittar hon lite disträ efter bilar, men den riktiga koncentrationen ligger i hennes smartphone. Jag håller tummarna för att hon skall klara turen hela vägen till säkra sidan över vägen. Det gör hon: ”pust!” Vad var det som var så viktigt att hon lyckades koppla bort risken med att göra det hon nyss gjorde?

Vad är det som är så livsviktigt att bilföraren skriver meddelande samtidigt som hon/han styr det tunga fordonet som kan krossa en Mamma och hennes baby i barnvagn? Vad är det som gör att personen med lätt nedböjt huvud och ögonen till största delen fokuserade på den upplysta panelen, för en stund stängt av vad SOM FAKTISKT KAN hända några sekunder längre fram? Vi riskerar att släcka liv när vi inte är närvarande i det som verkligen räknas för stunden. Många tar risken och det gör mig vansinnig!

I högstadiet lästa vår lärare ”Att döda ett barn” av Stig Dagerman. Den grep tag och jag hade önskat att alla de som riskerar någons liv med sin smartphone läste den och aldrig någonsin glömmer.

Michael Larsen – livscoach