god morgon

Det är bra om vi gör skillnad på att vara vän och ha en respektfull ton gentemot vår f.d. partner. Om ni har barn tillsammans är det helt nödvändigt med en icke dömande attityd, eftersom dagen för skolavslutning, konfirmation, födelsedagskalas, skolbal, student, bröllop och andra högtider alltid infinner sig. De flesta barn vill se båda sina föräldrar vid dessa stunder – utan spänningar.

Att kunna lugna den hätska tonen i egots röst blir en utmaning som vi alla förr eller senare står inför.

Som flera av er skrev igår, handlar det om hur avslutet såg ut. Om det var två människor som gick skilda vägar på lika villkor, där känslorna från bådas sida slocknat, KAN en vänskap ta vid.

Verkligheten är att motsatsen mycket oftare tar utrymme efter ett havererat förhållande. Brist på tillit, otrohet, ovilja till att kommunicera, svek och en massa annat tungt bagage. Är detta en bra inledning på ett vänskapsförhållande? Om ni inte var vänner tidigare, varför nu?

Strax efter separationen behöver var och en gå tillbaka och bli en individ och släppa paridentiteten, vilket tar tid. För en del ett par år. Det finns dessutom ofta en väldig känslomässig otakt mellan den som tagit steget ur relationen, och den som står kvar och undrar vad som hände.

Om du vill ha vänskap, kan det vara bra att titta närmare på motiven. Försöker du komma undan den definitiva separationen, undvika sorg och ensamhet, fördelar utan det ansvar som en parrelation kräver, vill du komma åt en tredje person, förhoppningar om sexuell närhet? Ibland lindas det in i meningar som: ”men för barnens skull.”

Det gör ont att gå skilda vägar, oavsett om du är den som lämnar eller blir lämnad. Det är mänskligt att vilja fly undan smärta och ensamhet, vilket kan få oss att söka alla möjliga nödutgångar för att slippa trycket i bröstkorgen.

Om du eller ditt ex föreslår: ”vi kan väl vara vänner”, stanna upp en liten stund i dig själv och fråga: på vilket sätt är det bra för mig? Hur kommer det att göra mitt liv bättre om två år från nu? Hur skulle jag känna om en framtida partner var nära vän med sitt ex?

Det är lätt att utgå från vad som känns bra för stunden att vi glömmer helheten och andra människor som finns nära.

Det bästa för oss är inte alltid det som gör minst ont, utan att ta hand oss själva i sorgen så att vi kan bli hela, ta för oss mer av livet, vara närvarande, känna höstvindarna mot kinderna, andas lugnt och se färgerna.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare