kärlek

Det finns massor med tips på nätet och i tidningar om hur man håller passionslågan vid liv. En hel del av dem är väldigt bra, medans andra är rena klyschorna. Om ett förhållande saknar riktig kommunikation, djupare förståelse för varandra, vilja till att mötas utanför det praktiska m.m. – vad hjälper då sexiga underkläder och sensuella massageoljor?

För det första: vårt samhälle är fulladdat med enorma förväntningar kring det mesta. På gott och ont. Förhållanden, kärlek och romantik utgör inga undantag. Vi vill KÄNNA så fantastiskt mycket, utforska så många platser vi bara kan, uppleva den totala samhörigheten med vår älskade och känna oss sedda för den vi verkligen är.

Vi har aldrig förr i mänsklighetens historia haft sådan stor tillgång till information (inte nödvändigtvis detsamma som kunskap) om relationer. Samtidigt skiljer vi oss mer än någonsin, vilket gäller nästan alla kulturer.

Gapet mellan vad som finns på våra mentala önskelistor och en regnig oktoberdag kan vara milslångt.

Tillbaka till frågan i rubriken – glöden. Förutom att ge varandra tid för samtal, lära lyssnandets konst och titta på förväntningarna, behöver vi bli bättre på att fylla på de egna energiförråden.

Även relationer har sina årstider av ljus, värme, sol, mörker, motvind, vårdofter etc. Det är bara så det är.

Frågan kan vara värd att ställa:

Hur gör vi för att sätta igång och behålla glöden i den egna personen?

Det vi inte har inombords kan vi inte ge till en annan. Psyket behöver precis som kroppen rätt näring för att fungera. Tyvärr fyller alltför många sig själva med snabba mentala kolhydrater. Kortsiktiga kickar som inte tillfredsställer på riktigt.

Häromdagen hade jag bestämt mig för att gå till gymmet och träna. Vädret var allt annat än attraktivt, humöret i en svacka och jag började flirta med ursäkterna. Då gav jag tanken utrymme: ”om det här träningspasset var allt som fanns, det mest centrala i mitt liv – hur skulle jag då göra det? Vad skulle jag vilja känna under tiden och efteråt?” Det blev en timme som smittade av sig på resten av kvällen med fint kreativt flöde, bra samtal, fantasirik mat och allmänt välmående.

Det här kan översättas till andra områden, inte minst på relationer. När vi ser över och vårdar förhållandet till jaget får vi också energi till att GE. Att ge sig själv tid till att fatta sunda beslut väcker glöd på insidan. Det är en investering i parförhållandet.

DET VI SÄNDER UT KOMMER FÖRR ELLER SENARE ALLTID TILLBAKA.

Hur gör du för att ladda batterierna?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare