Tillåter du att en partner trashar dig framför barnen? Gång på gång? Sitter de på första parkett till ständigt återkommande draman?

Det är b.la vår uppgift som föräldrar att skydda våra barn – de skall inte behöva skydda oss. Jag hör berättelserna om hur unga pojkar och flickor känner sig fullständigt maktlösa, då de ser hur mamma eller pappa förnedras genom nedlåtande uttalanden. Konstanta tillrättavisande. En härskare i huset är ett övergrepp inte bara på oss som vuxna, utan även på de unga människorna. Det är dags att bryta med det där – nu!

Går det ens att föreställa sig vilken undertryckt ilska det skapar i barnet som känner sig smärtsamt maktlöst? Den fruktansvärt starka viljan att kliva emellan två vuxna och skrika: ”stopp!” Men p.g.a. fysiskt underläge inte kan göra någonting. Kan du känna pojken/flickans frustration? Kan du se den fysiskt unga människans ögon?

Jag är inte ute efter att skuldbelägga och stoppa ytterligare skam i ditt bagage, utan att du verkligen skall börja se. Jag glömmer aldrig min då fjortonåriga dotter se mig i ögonen och säga:

”Ser du hur hon får dig att må pappa!?”

Det var en game changer av stora mått.

Ta vilken hjälp du än behöver för att bryta det som skadar dig och den unga människan i ditt liv. Om du ens tänker tanken på att gå tillbaka till exet som visat dina barn hur relationer inte skall se ut, är det dags att börja se med klara ögon. Idag!

Finns det beteenden som du kopierar från nära betydelsefulla vuxna, då du växte upp. Vad såg flickan eller pojken du som barn? Vilka överlevnadsstrategier anammade du? Vad repeterar du från förr? Var brutalt ärlig.

Ett enastående mätinstrument på hur hela vi är som personer, är vilka vi väljer att ha nära i våra liv. Vilken slag förebild är mannen/kvinnan för din son/dotter? Med vilken röst pratar partnern till dig? Vad ser din dotter/son i soffan en fredagskväll? Vad för slags samtal hör han/hon? Visar du själen som kommer från dig, vad som är ok och vad som definitivt inte är det? Vad lär du ut om gränser? Integritet? Kärlek?

Jag vet att du vet; men minns detta:

(säg ditt barns namn med tydligt uttalad röst)….lyssnar inte främst på mina ord, utan mina handlingar.

Det är många som tror sig veta vad kärlek är och att de älskar på riktigt, men läs och ta in följande:

  • Kärlek är att vilja sin partner väl i alla lägen. I alla lägen!
  • En äkta partner bedrar dig aldrig. Inte under några som helst omständigheter.
  • En riktig partner pratar alltid respektfullt med dig. Oavsett vad!
  • En sann partner får dig aldrig att känna dig ensam i tvåsamheten.
  • En kärleksfull person ser alltid det bästa i dig och lyfter dig. Även inför andra.
  • En sann partner ger dig aldrig känslan av att du måste bevisa din duglighet. Du är fullt tillräcklig som personen du är.
  • En kärleksfull och sann partner pikar dig aldrig för ditt utseende.
  • En sann partner invaderar aldrig dina gränser, utan håller din integritet helig.

Våra barn skall från och med nu enbart få se det som är enastående kärlek.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se