Det är många som gifter sig den här tiden på året. Det är också många som är singlar och ser nyförälskade par överallt. Det finns de som har gett upp tron på att det finns kärlek – i alla fall för dem! Det finns lycka och smärta. Det finns vi och det finns ofrivillig ensamhet.

Kärlek handlar inte om exklusiva presenter som kommunicerar: ”jag gör mig materiellt oumbärlig så att du attraheras och stannar vid min sida!” Kärleken försöker inte kontrollera och tvinga dig till att rea ut din integritet och ditt självvärde. Kärleken söker inte efter en person som fungerar likt en accessoar som kommunicerar: ”se så lyckad jag är!”

I en tid då kärleken förväntas leverera och där rastlösa blickar söker efter ständig bekräftelse, är det lätt att cynism sprider sig likt ogräs i en vårträdgård.  Det har aldrig funnits så enormt stor tillgång på information om hur vi hittar rätt partner, möter kärleken och får förhållandet att hålla som nu. Men informationen och dess budskap blir bara tomma klyschor om den inte leder till förståelse, insikt och handling som vill väl. Egot älskar inte! Det kräver och förväntar sig!

Kärleken är likgiltig inför hur många gilla och hjärtan som bröllops/semesterbilderna på Instagram och Facebook genererar. Det enda som kärleken bryr sig om är hur ni ser på och pratar med varandra. Kärleken synar själviska agendor snabbare än en blinkning, och den drar sig genast undan när rösten blir högljudd, anklagande och manipulativ. Kärleken vet när någonting som inte bör hända sker på en chatt. Kärleken vet innan vi vet! Den rör sig fritt i våra sinnen och kroppar och kan när som helst röra sig mot exit. Eller ta plats i hjärtat där den känner sig hemma!

Ingen relation i världen kan hållas levande om det inte finns förmåga till självreflektion: ”detta är jag! Så här beter jag mig och så påverkar det andra! Så känner sig min partner med mig nära. Detta behöver jag göra för att välkomna kärleken!”

Ord är meningslösa om det inte finns ett verb i dem!

Varför blir jag den jag blir i mina relationer? Webinar ikväll torsdag den 17/5 klockan 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach