Ibland tror jag att det är bra att vara naiv, att ha ett slags barnsligt drömmande bild av verkligheten. Det naiva (om det nu är naivitet) som kan ge oss bränsle och energi till att tänka lite större, att helt enkelt inte fundera för mycket och analysera så att vi förlamar oss själva.

När jag skriver detta vaknar rösten till liv som säger: ”men det är viktigt att vara realist.” Självklart skall vi inte gömma oss i ett rosa godislandskap, där vi blundar för det som ÄR.

Men DET SOM ÄR, kan också kan förlama oss – vi tror att en grå Oktoberdag, ett trist förhållande, eller en till synes omöjlig situation är allt som finns. Vi stirrar oss blinda på enbart det som är vår i omedelbara närhet. Det finns alltid fler rader skrivna i verklighetens bok.

Det kan låta lite knasigt, men när jag tittar på ett träd imponeras jag: det bara står där och väntar i blåsten och kylan, kodat till att invänta varmare tider. Fröet, den inbyggda intelligensen till att växa och ge grönska finns även i oss. Du är inte på något sätt statisk!

IMG_0866

Inser alltmer genom mitt arbete, det enastående och skrämmande med tankarna vi har av verkligheten. Skrämmande för att vi kan gräva ner oss själva med något så till synes självklart och trivialt som tankar och en destruktiv självbild. Enastående för att det alltid går att se större, sträcka på oss själva lite mer och ta mer plats på arenan. Jag förhandlar aldrig bort mina idéer om vad som är möjligt och det behöver inte du heller göra.

Vad drömmer du om?

Michael Larsen – livscoach