IMG_4658

Varför sker 70 % av alla avslutade förhållanden på kvinnans initiativ och varför är det så vanligt att vi män står där med en min av smärtsam förvåning och undrar vad som gick snett?

Känner hur svårt det är att skriva om detta, eftersom det är lätt att bli hemmablind i mitt manliga huvud och generalisera. Men jag tar risken och slänger ur mig några tankegångar och ett par av mina ”sanningar” (som självklart är förhandlingsbara) – kom gärna med dina synpunkter.

– Kvinnors emotionella känselspröt är mer utvecklade än mäns och att det finns en förhistorisk förklaring till detta. Mannen var en gång jägare och krigare och hade inte utrymme till att ”känna efter” alltför mycket. En viss avtrubbning var nödvändig för att överleva. Men vi jobbar på att komma i kapp.

– Kvinnor är klarare än män med vad de söker i en relation. Känslan av samhörighet är kärnan.

– Män stannar i högre grad än kvinnor kvar i ett halvbra/halvtaskigt förhållanden: ”Fungerar bara det praktiska så… och det inte är alltför mycket bråk och vi har regelbunden sex…”

– Kvinnor är bättre på känslomässig kommunikation och män ser inte varningssignaler i förhållandet (eller så tänker vi: ”det löser sig.”)

– Kvinnor vill känna att förhållandet är under konstant utveckling.

Vad säger du: Har kvinnor högre krav på vad en relation skall ge? Är män trubbigare?

Michael Larsen – livscoach