Vi kämpar med att försöka förstå hur hon eller han kunde lämna oss så plötsligt:

”För några veckor sedan fick jag höra att jag var mannen i hennes liv. Igår avslutade hon!”

”Hur kan han behandla mig så här och samtidigt säga att han älskar mig?”

Jag ser så här på det: människor känner generellt sett inte sig själva särskilt väl, och uttalar det som känns sant och riktigt för stunden. Ögonblicket kan vara romantiskt och dagen kan ha varit underbar, vilket får henne eller honom att säga kärleksfulla saker från en skön plats inombords. Men i det större perspektivet ser det helt annorlunda ut.

Vi är bra på att vara förälskade, men att älska… Att finnas där för den andre i den regniga novemberblåsten. Med bonusbarn, i matbutikens kö och vardagsgrå tristess. Där kan förälskelseruset kvävas av måsten och stress. Finns konsten att älska där nu?

Eller anknytningsmönster som skaver inombords: ”kom inte för nära för då förlorar jag intresset. Min programmering är att kärleken egentligen är en kamp för det ouppnåeliga. Attraktion är för mig lika med att aldrig nå fram. Emotionell och fysisk tillgänglighet får mig att tröttna. Jag längtar efter kärlek, men förstår inte mig själv!”

Fysisk smärta är på många sätt betydligt lättare att relatera till än psykisk. Ett slag mot nyckelbenet klingar av, men den emotionella frakturen kan hänga sig kvar i månader och t.o.m. år.

Vi pratar, vänder ut och in på oss själva och den andre för att få pusselbitarna på plats. Vi behöver ett mönster för att orka! Vi vill få ett kvitto på att vi inte förlorat förståndet i det obegripliga. Vi vill sitta och le med någon vid det där bordet-

Vår existens handlar om samhörighet och det ligger i vår DNA att söka kontakt. När den bryts abrupt hamnar vi i exil i våra egna själar, vilket kan vara något av det mes skrämmande som finns.

Risken för att bli sårad i relationer är en del av ekvationen, men låt dig inte avskräckas. Kärleken finns, men kanske inte i den personen som du vill att den ska finnas tillsammans med. Kärlek eller idealisering? Det ouppnåeliga får oss att sätta den andre på piedestal och göra oss till kärlekstiggare. Du förtjänar att få, inte bara ge och be.

Att ha barn tillsammans med en narcissist – webinar torsdagen den 21/11 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach