Martin Luther King

Under lång period trodde jag att människor tänkte, kände och agerade ungefär som jag själv och att alla strävade efter ungefär samma saker. Det var inte helt lätt att inse att så inte var fallet! Min egen världsbild delades inte av alla. Surprise!

Vi kan dras in i dramat, slukas upp av andras konstigheter och egenheter eller inse att människor är som de är och att vi kan inte förändra andra.

Det vi har makt över är vår egen ATTITYD och INSTÄLLNING.

När vi slutar irritera oss på andra sparar vi energi – massor med energi som kan läggas på annat.

Jag har istället för att gå igång på bufflighet, trångsynthet (tänk om jag själv är trångsynt förresten?), åsiktsjunkies, självutnämnda experter etc. börjat stoppa mig själv och tänka: ”det här var intressant. Vad kan jag lära av den här situationen?” I början är det jättesvårt att inte reflexmässigt reagera på sådant som vi stör oss på hos andra. Ovanan är ju upp byggd över tid.

Att avstå från att reagera på allt som inte ”stämmer” är inte likställt med avstängdhet och apati. Det handlar om att lägga krutet där det bäst behövs och se att det är skillnad på att reagera och agera. I mina ögon är det senare att föredra i kritiska situationer.

Det är troligen bättre att se dumheten och trångsyntheten i sig själv än att peka ut den i andra.

Vad hos andra triggar igång dig? Vad hos dig kan störa andra?

Michael Larsen – livscoach