IMG_3094

Fördelen med att ligga sjuk som jag gör för tillfället, är att man kan göra passiva saker som i vanliga fall inte prioriteras. Som att t.ex. titta på dokumentärer. Igår kväll tittade jag på en om jordens centrum (lite nördigt eller??)

Visste du att det finns en flytande kärna av metal i jordens inre som är av månens storlek och ligger nästan 650 mil under våra fötter? Det som gör det så fascinerande är att den här kärnan skapar ett magnetsikt fält som sträcker sig långt ut i rymden och skyddar oss mot livshotande solpartiklar. Den gör också att valar, fiskar, fåglar, fjärilar m.m. bland annat hittar sina födor och parningsplatser. Djur navigerar alltså efter detta magnetfält. Jordens inre är alltså en förutsättning för liv.

Det finns ett annat centrum som inte det heller är fysiskt synligt och som finns i vårt mentala inre. Inom psykosyntesen benämns det som Jaget/Självet och som jag menar är livsviktig för vår mentala och emotionella hälsa.

Utan den här psykologiska kärnan skulle vi ständigt kastas hit och dit i ett känslomässigt hav av kaos. Liksom jordens heta flytande centrum som bl.a. skyddar mot farliga partiklar från rymden, fungerar vårt inre Jag som ett hölje och stabilisator mot både inre och yttre påfrestningar.

Frågade en gång en av mina lärare under utbildningen vad vi skall göra när vi sitter med en person och inte vet vad vi skall ta oss till: ”stärk Jaget. Öka klientens upplevelse av sin inre dirigent ”, svarade hon.

Missförstå mig inte: bara för att vi har ett Jag, betyder det inte vi är immuna mot smärtsamma psykologiska tillstånd där det mesta i stunder kan kännas ofattbart och meningslöst. MEN vår inre kompass ger oss mark under fötterna och vi läks igen.

lifeleassons

HUR LÄR MAN DÅ KÄNNA SITT JAG?

Bland annat genom att se och inse att vi inte enbart är känslor, tankar och andras åsikter om oss. En fråga som är värd att ställa om och om igen är: ”Hur är jag som person när jag känner mig som mest äkta och sann?” Sök efter syfte och mening.

Oj, vad långt det här inlägget blev! Hoppas att det inte blev för mycket. Imorgon blir rubriken: SEPARERA – NÅGRA SPELREGLER.

Michael Larsen – livscoach